Appelationer
Vad måste vinmakaren förhålla sig till och följa för att kunna benämna sina viner Barbera d’Asti, Barbera d’Asti Superiore eller Nizza.
Appellationer, vad är det?
Utöver klassificeringarna VdT, IGT, DOC och DOCG kan du även hitta ytterligare kvalitetsgaranti på viner, sk appellationer.
Här nedan följer en mycket förenklad uppställning av vad den piemontesiske vinmakaren har att förhålla sig till och följa, för att kunna benämna sina viner Barbera d’Asti, Barbera d’Asti Superiore eller Nizza.
Barbera d’Asti
- Vinet skall odlas och produceras inom regionen Asti.
- Innehåll av minst 85% Barberadruvor.
- Alkoholhalt minimum 12%
- Maximalt skördeuttag 9 ton druvor per hektar.
- Vinet får ej odlas högre än 650 möh.
- Vinet måste lagras minst 4 månader innan försäljning.
Barbera d’Asti Superiore
- Vinet skall odlas och produceras inom regionen Asti.
- Innehåll av minst 85% barberadruvor.
- Alkoholhalt minimum 12,5%
- Maximalt skördeuttag 9 ton druvor per hektar.
- Vinet får ej odlas högre än 650 möh.
- Vinet måste som minst lagras 14 månader innan försäljning, varav 6 månader på träfat.
Nizza
- Vinet måste odlas och produceras inom 18 specifika kommuner vilka alla ligger runt centralorten Nizza Monferrato i regionen Asti.
- Innehållet ska vara 100% barberadruvor.
- Alkoholhalt minimum 13%
- Maximalt skördeuttag 7 ton druvor per hektar.
- Vinet måste odlas mellan 150 - 350 möh.
- Vinet får endast odlas på sluttningar med exponering i väderstreck från sydväst till sydost.
- Vinet skall lagras minst 6 månader på träfat och måste ha en minsta total lagringstid på 18 månader innan försäljning.