Klassifikationer

Det är nog många av oss som tycker att text och information på vinflaskornas etiketter är svår att förstå. VdT, IGT, DOC & DOCG – vad betyder det?

VdT, IGT, DOC & DOCG

Beteckningarna ovan kan du se på flaskor du köper från Italien. De sitter ofta som en smal etikett högt upp på flaskhalsen, särskilt DOC och DOCG.

Förkortningarna är kvalitetsbeteckningar som skapats för att ge ordning i det stora utbudet av italienska viner, en klassificering med mål att ge vinmakaren ramar och riktlinjer till hjälp för att höja kvalitén på vinerna och samtidigt tydliggöra för konsumenterna.

Vino d'Italia (tidigare benämnt VdT - Vino da Tavola)

Detta är den lägsta klassen bland italienska viner. Som namnet antyder – ett bordsvin.

Etiketten på detta vin får bara ange färgen på vinet – rött, vitt eller rosé – plus ev karaktären av vinet, t ex spumante (=mousserande). Det enda ursprung som får anges är Italien.

IGT – Indicazioni Geografiche Tipiche

Producenten måste ange från vilken region eller område vinet kommer. Här godkänns ett ganska brett och ospecifikt område. Alternativt anges det området i vilket vinet har skördats. På etiketten kan även druvsort anges men det är inget krav.

DOP-klasserna

Den högre klassifikationen benämns som DOP – Denominazione d’Origine Protetta, vilket ungefär betyder skyddat ursprung.

Äldre beteckningar som fortfarande används är DOC och DOCG.

DOC – Denominazione di Origine Controllata

Betyder ungefär “kontrollerat ursprung”. För att en producent ska kunna märka sina viner med DOC måste vinets ursprung vara definierat och kontrollerat. Druvsorten måste härröra från just det distrikt där det tillverkas och vingården ska dessutom odla och lagra vinerna enligt givna, traditionella metoder. Utöver det finns regler gällande skördeuttag och en lägsta alkoholnivå som måste följas.

DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita

”Kontrollerat och garanterat ursprung”, den högsta klassificeringen. Vinet framställs enligt reglerna för DOC men genomgår fler och noggrannare analyser och kontroller. DOCG reglerar vilka druvsorter som är tillåtna att odla i vilka områden, samt att vinerna måste buteljeras i den region där de odlats och tillverkats. Alla DOCG-viner måste provsmakas av en oberoende kommitté innan de buteljeras. Piemonte är en utav de regioner i Italien som har flest DOCG-viner.