Beppe Bocchino Vinery
Vårt vin är ett uttryck av vårt landskap!
Vinmakare Beppe Bocchino Winery med sprudlande AnnaLisa Bocchino i spetsen hittar vi på kullarna ovanför den mysiga lilla staden Canelli – just på gränsen mellan de inom vinkretsar så välkända områdena Langhe och Monferrato.
Att komma hit på en vinprovning är som att hamna i en virvelvind av viner, goda tilltugg, vackra vyer och yrkesstolthet. Oemotståndligt!
Med en vidunderlig utsikt från gästterassen berättar AnnaLisa allt vi önskar veta om varje druvas växtplats, skörd, vinifiering och lagring. Hon berättar om tankarna bakom framställningen av varje vin, syfte och användningsområde med en mycket stor ödmjukhet till olika personers olika smak.
Vårt ursprung – mer än två århundraden…
Att vinmakarna i denna lilla hörna av Piemonte är en del av historien står klart när man på hemsidan kan läsa att för redan två hundra år sedan skeppade förfader Felice vin till Amerika i små trätunnor.
De nuvarande vinmakarna är stolta över sitt ursprung och betonar att man har mycket att tacka sina äldre släktingar Aurelio och Liggia för.
När man på trettiotalet var en stor familj med många viljor, tog de över tyglarna visade vägen mot det ovärdeliga arv de nu lämnat till senare generationer – ett yrke som vi nu värderar som ett stort privilegium.
Ett familjeföretag
”Vi är en familj och vi är ett företag. Var och en av oss har sin egen roll baserat på erfarenheter och yrkesmässig kunskap.”
På sjuttiotalet tog Aurelio och Liggias son och sonhustru – Beppe och Maria – över skötseln av vingården, tillsammans med sina barn AnnaLisa och Daniele. Annalisa ansvarar för provningar och kundkontakter. Daniele är enolog och vinakare.
Landskapet
Vingården befinner sig i hjärtat av ett av Unesco världsarvsklassat område. Just mellan Langhes ruffiga terräng och Monferratos böljande kullar, två olika typer av landskap, vilket skapar skillnader i smak på druvor och men även influenser av två olika vinmakarkulturer.
Beppe Bocchino winery har fjorton hektar vingård, där alla vinfält omsorgsfullt brukas för hand och där druvstockarna placerats just på de sluttningar som allra bäst lämpar sig för de olika druvorna.
Vinfälten är belägna dels invid vinmakeriet i Canelli – där hittar vi till exempel Moscatodruvan, vid Corneliano har Nebbiolodruvorna sin bästa plats, och i Moasca har man funnit ideala platsen för barbera med sikte på Barbera d’Asti och Nizza.
Unesco beskriver dessa platser som ”ett enastående levande bevis för traditionsenlig vinodling och vinframställning”.
Vår filosofi
”Vi siktar på en uppriktighet i våra viner samtidigt som vi vill att de ska spegla kärleken till landskapet vi lever och verkar i.”
En mycket begränsad användning av svavel samtidigt som man tar avstånd från kemiska bekämpningsmedel hänger väl samman med företagets respekt för naturen de brukar.
En vilja att kombinera generationers kunskap och traditioner med nytänk och innovation pågår ständigt för att möta efterfrågan hos en allt mer vinkunnig allmänhet.