Azienda Agricola Marcalberto
ETT ELEGANT VINMAKERI I HJÄRTAT AV SANTO STEFANO BELBO
Den balanserade kombinationen av lagring på träfat, vinifiering och lågt användande av svavel tillsammans med äldre tiders sätt att framställa mousserande vin är själva essensen av vårt arbete.
Den är för oss ”The Marcalberto Methode.”
Detta lilla familjeägda vinmakeri ligger mitt i det italienskt charmiga myllret av hus i centrum av byn Santo Stefano Belbo, Piemonte.
Det är inrymt i traditionella byggnader med en vinkällare med anor från mitten av 1700-talet.
Azienda agricola Marcalberto startade i början av 1990-talet under ledning av Piero Cane, en internationellt bekräftat duktig vinmakare i kretsarna inom framställning av mousserande vin. Vingården är döpt efter hans båda söner Marc och Alberto, de har följt i sin fars fotspår och arbetar nu liksom mamma Marina med familjens vingård och vinframställning.
Marcalberto har sedan starten specialiserat sig på framställning av mousserande viner enligt Metodo Classico metoden.
(Metodo Classico är en italiensk kvalitetsbeteckning för mousserande vin, tillverkat enligt champagnemetoden.)
Vinmarkerna ligger alla inom ett område av 10 km från det charmiga vineriet, en av flera aspekter i en medveten strategi för att garantera allra bästa kvalité på vinerna.
Vinrankorna växer på sluttningar med varierande solexponering och varierande höjd över havet för att skapa mångfacetterad smak på vinerna, men även för att kunna skörda vid olika tidpunkter.
Pinot Noir och Chardonnay är de druvor som odlas och används. Omsorgsfullt urval vid skörd och försiktig pressning är grundpelarna i framställningen av dessa alltigenom välgjorda viner.
Redan från start var vinframställningen inspirerad av champagne och en fransk s.k. Marmonnierpress inköptes på ett tidigt stadium. Denna traditionella vinpress är en central del för att utvinna det allra bästa ur druvorna.
Det vackra Langhe
Marcalberto är beläget i ett område mellan Roero och Asti, kallat Langhe.
Det är ett oerhört vackert landskap som kännetecknas av böljande kullar, Medeltida städer och byar uppe på höjderna, vingårdar och gastronomiska traditioner. De kalkhaltiga jordarna är unika, och representerar de grundläggande privilegierna för odling av Marcalbertos vinstockar: Pinot Noir och Chardonnay.
”Lite som om vårt älskade hemland hade gjort sig tillgängligt för vår vinframställningspassion”.
Sedan 2014 har dessa områden blivit en del av UNESCO: s prestigfyllda världsarvslista över världens kultur- och naturarv.
Gambero Rosso
Gambero Rosso är en av världens mest berömda och prestigefulla vinguider. Från början ett Italienskt vin- och matmagasin och publiceringsgrupp, grundad 1986 av Stefano Bonilli.
Gambero Rosso, som betyder Röda Räkan – döpt efter en Italiensk taverna i berättelsen om Pinocchio – skapar årligen en guide där ett stort urval av italienska viner provsmakas och betygssätts. Vinerna provas blint av 70 personer, de allra bästa vinerna går vidare till en slutgiltig provning i Rom.
Betygen delas ut efter en skala med vinglas – bicchiere – där det högsta är tre röda vinglas.
Marcalbertos viner har genom åren erhållit ett flertal prestigefulla utmärkelser från Gambero Rosso.
Senaste i raden är vinet Blancdeblancs 2018, som 2021 och Millesimato 2018, som 2023 erhållit Tre Biccieri, vilket är den högsta utmärkelsen.
Sagt om Marcalberto
2018 delade Gambero Rossos priser ut vid ett besök i Stockholm.
Marcalberto tilldelades då utmärkelsen Sparkler of the Year.
Anders Levander, skribent på Din guide om vin – DinVinguide skriver följande i samband med detta;
”Sparkler of the Year gick till Marcalberto, en producent I Piemonte som enbart gör mousserande vin enligt den traditionella metoden. Marcalberto Extra Brut 2012 görs på 100 procent pinot noir. Det är rent, krämigt och fyllt med sälta, valnötter, röda äpplen och stor energi.
Något för en svensk importör att plocka upp!”
Glädjande för oss att ingen följde hans råd just då, utan att chansen fanns kvar för oss när vi hittade denna pärla 2020.
Det tog år av experiment, där vi provade många oprövade vägar, innan vi själva kunde släppa ut den på marknaden, det första italienska serieproducerade Metodo Classico vinet utan tillsatta sulfiter.
Efter att ha hittat den rätta vägen var det möjligt för oss att avsevärt minska sulfithalten i alla andra viner, vilket bidrar till att tillföra autenticitet och energi i våra viner.