Gianfranco Alessandria
Vi är en liten familj mitt i verkligheten, vi producerar vin med kärlek och ett leende från sluttningarna runt Monforte d’Alba.
Att hitta denna pärla i Baroloområdet tackar vi vår lyckliga stjärna för!
En familjeägd vingård i Monforte d’Alba, där de välskötta vinstockarna växer på MGA Bussia San Giovannis sydostsluttningar – ett av Monfortes allra bästa vingårdslägen.
Det är familjens ena dotter Vittoria som välkomnat oss vid våra besök på vingården. En glad, naturlig och kunnig ung kvinna som tagit oss med storm både som person och som vinmakare! Det som slagit oss mest är att det alltid är ett stort leende som man möts av när man kommer dit.
Vi har även hittat en gemenskap i intresset för människorna som skapat vinerna sammankopplat med ett genuint intresse även av människorna som köper och dricker deras viner.
Vittoria och hennes familj är den perfekta och naturliga länken för detta!
Idag jobbar även Vittorias yngre syster Marta i vineriet. Hon avslutade nyligen sina studier som enolog och följer familjetraditionen.
Gianfranco, pappa till Vittoria och Marta, tog över driften av vingården 1986 då hans far gick bort. Vid denna tidpunkt gjordes inget eget vin utan alla druvor såldes efter skörd.
Med start i slutet av 80-talet började familjen steg för steg att skaffa nödvändig utrustning för att själva producera och skapa vin av de druvor som vuxit och mognat på familjens fina vingårdsmarker.
Det nuvarande vineriet stod färdigt 1996, just invid familjens bostad. Detta år var också det första med full produktion.
På de 7 hektar vinmark som Gianfranco Alessandria idag förfogar över odlas druvorna Nebbiolo, Barbera och Dolcetto.
Att samtliga vingårdens fält har sydostläge ger möjlighet att skapa viner med fin struktur, fräschör, elegans och lång livslängd. En möjlighet som tillvaratas med råge enligt vår smak!
Allt arbete i vingården sker helt manuellt. Arbetsmetoder och kunskap har nedärvs från generation till generation, där respekt för naturen och landskapet har stått i centrum.
I linje med detta utförs allt arbete så naturligt som möjligt, användningen av svavel ligger idag på ett minimum. Både av respekt för miljön likaväl som med omsorg av familjens egna hälsa.
Strävan är en opåverkad, perfekt mogen druva som med kunnigt handlag är väl redo för processen att ta fram ett perfekt vin.
Man jobbar i vingården med en noggrann selektering och en hård gallring bland druvklasarna för att få en så jämn och fin druvmognad som möjligt och även för att hålla nere skördeuttaget per hektar och koncentrera druvorna. Allt arbete i vingården sker manuellt.
Själva jäsningsprocessen och macerationen sker med naturliga jäststammar på ståltank med rotofermentor för att tiden i tank med skalen skall bli så kort som möjligt.
All lagring sker på neutrala ekfat förutom vingårdsbarlon, San Giovanni, där en del av vinet lagras på nya ekfat.
Gianfranco Alessandrias produktion ligger idag på ca 55 000 flaskor per år fördelat på åtta olika viner, däribland Dolcetto d’Alba DOC, Barbera d’Alba DOC, Langhe Nebbiolo DOC och Barolo DOCG.
Vineriets första Barolo skapades med årgång 1993 och denna prisades då med ”Tre Bicchieri” av Gambero Rosso.