Azienda Dacasto Duilio
Området som vingårdarna ligger i är bland de finaste marker man kan finna för odling av Barbera D´Asti.
Mitt i området Asti i regionen Piemonte med Agliano Terme som närmsta ort träffar vi Duilio och Claudio Dacasto på vingården Dacasto Duilio som har brukats i 5 generationer av samma familj.
Från början var gården på 2 Ha som senare utökades till 4 Ha, 1989 slog man ihop Claudios mammas vingård med dagens vingård och då utökades arealen till dagens 8 ha. Området som vingården ligger i är bland de finaste marker man kan finna för odling av Barbera D´Asti.
Idag drivs vingårdsarbetet av pappa Duilio och Claudio ansvarar för produktionen i cantinan.
Claudio har en gedigen utbildning i vitikultur som enolog och han anlitas även av ett antal vingårdar i regionen som konsult och enolog.
De egna vinmarkerna har sakta ställts om till hållbar vinproduktion och allt vingårdsarbete görs manuellt med varsam hand. Claudio blandar idag nya filosofier med traditionella metoder med en respekt och stolthet över de vinmarker och druvor som han förfogar över.
Alla vingårdens druvsorter har planteras på platser där de kan växa och ge uttryck för det bästa av sina egenskaper. Barbera druvan har hittat sin perfekta livsmiljö här på kullarna i Monferrato -regionen.
Det första historiska beviset på dess närvaro i denna region går enda tillbaka till 1514.
Så här säger Claudio om deras vingård:
Barbera går att tolka på ett flertal olika sätt eftersom den är en så mångsidig druva.
Det kan avnjutas som ett ungt, friskt vin som den övertygande Vianus rosé eller det kan produceras med den klassiska champagnemetoden som vi skapar i vår Metodo Classico, Novegiugno.
Från vår traditionella Barberaproduktion erbjuder vi Barbera D’Asti, La maestra eller Superiore, Camp Riond och Nizza, Moncucco som har de fylliga, tydliga och komplexa egenskaper som karaktäriserar röda viner som lagrats under längre perioder på träfat eller ståltankar.
Tanken på att producera ett bra vitt vin från Piemonte har alltid fascinerat oss.
Vianus är ett vitt vin som vi producerar för att hedra den piemontesiska druvan Arneis. Nu har tiden visat oss att planterade Arneis vinstockar i Agliano Terme har gett oss ett väldigt bra resultat efter en riskfylld men värdefull strävan.
Cabernet Sauvignon har vi å andra sidan planterat för viner med karaktär och stil. Det är den perfekta följeslagaren till Barbera, eftersom den är kryddig, rik på tanniner och har relativt låg syrahalt. Kombinationen av dessa 2 viner ger ett underbart äktenskap, så föddes vinet Forestiero.
Nizza DOCG godkändes så sent som 2014 som en toppappelation för viner på Barberadruvan med högt ställda krav på vinifiering och lagring innan försäljning. Vi var tidigt med att anamma appelationen och släppte vårt första Nizzavin, Moncucco redan 2015. Druvorna kommer från en vingård planterad 1932 med idag 79 år gamla rankor. Vingården ligger straxt utanför Agliano Terme med perfekt solexponering.